måndag, februari 28, 2011

Valdeltagande

Lite slarv i rösträkningsproceduren, och Västra Götalandsregionen tvingar på oss ett omval till en kostnad av 30-40 miljoner kronor. Så kan det gå.

Men det är ju bra att Valprövningsnämnden tar konsekvensen av de fel som begåtts, och förhoppningsvis leder detta till skärpta rutiner. Det är alltså i grunden i sin ordning.

Vad jag däremot reagerar på är vad som verkar vara en mycket vanlig uppfattning bland politiker, exempelvis centerpartisten Hans-Inge Sältenberg som intervjuas i dagens G-P, att det finns skäl att frukta att lågt valdeltagande. Minst 50% måste det vara för att bli ”trovärdigt och accepterat”.

Det är säkert en korrekt bedömning att valdeltagandet kommer att bli betydligt lägre än vid ordinarie val. Frågan jag ställer mig är om det nödvändigtvis är ett problem. Det måste väl hänga på skälet till att det blir lågt. Och till att det blir högt annars.

Förmodligen är intresset för regionfrågorna ganska litet. Ja, jag kan till och med tänka mig att det är extra litet under en vanlig valrörelse då nästan allt fokus läggs på riksdagsvalet och det knappt finns utrymme för regionpolitik. Att det ändå är så många som röstar i landstingsvalen beror till stor del på att de åker snålskjuts på riksdagsvalet, som det finns stort intresse för.

De förlorade rösterna i ett regionval på en annan dag representerar alltså dem som röstar till regionfullmäktige av slentrian. Ger de rösterna verkligen någon legitimitet för den folkvalda församlingen? Är inte i själva verket legitimiteten större om den baseras på 40% som faktiskt alla tog sig till vallokalen för att rösta i just det här valet än om den bygger på 80% som bara tog en blå lapp också när de ändå var i vallokalen?