lördag, mars 15, 2014

Nettoförlust

Du går in på Ica Maxi med en hink hallon under armen. Vid ”frukt och grönt” hittar du någon ur personalen som verkar vara gammal nog att vara något slags chef. Han är upptagen med att packa upp kiwi när du avbryter honom:
”Ursäkta, jag skulle vilja sälja lite hallon. Ja, vi odlar hemma på tomten, och det blir alltid en del över när vi tagit vad vi behöver för husbehoven så att säga.”
Den anställde tittar förvånad på dig och vet inte riktigt vad han ska svara.
”Tack”, säger han till slut, ”men vi har vad vi behöver för idag.”
”Men jag kan komma tillbaka imorgon. Det blir nog en del över då också”
Den anställde/chefen ger ifrån sig en suck, synbart besviken över att det korta svaret inte bet. Kunden nöjer sig tydligen inte utan en ordentlig förklaring
”Hur mycket hade du tänkt sälja?”
”Fem liter idag. Sen får vi se. En dag blir det tio liter, en annan inget alls"
”Alltså, vi har kontrakt med leverantörer som vi valt ut noga efter bl.a. leveranssäkerhet. Det är en stor och krånglig process. Att kontraktera en hemmaodlare för några liter då och då skulle vara en ren förlustaffär för oss.”
Men du låter dig inte nedslås: ”Hur kan det bli en förlustaffär? Hallonen skulle ju annars bara gå till spillo. Det måsta vara en win-win-situation.”
”Även om du hade rätt i det, skulle det knappast bli några pengar som gör det mödan värt för dig. Nu under högsäsongen för svenska hallon blir det inte många kronor litern.”
”Men så menar jag inte”, invänder du. ”Jag vill inte ha betalt nu. Jag tänkte kvitta hallonen jag säljer nu mot dem jag köper sen i vår.”
Butikschefen, om han nu är det, blir än mer förbryllad.
”Men de hallonen är ju importerade och mycket dyrare än dem vi säljer nu. Det skulle i praktiken vara att sälja dem med förlust. Varför skulle vi göra det?”
”Hallon som hallon”, säger du.

Nej, något så orimligt skulle du förstås inte föreslå. Ändå är det väsentligen detta som förespråkarna av nettodebitering på elmarknaden vill införa. Förslaget, som bl.a. stöds av miljöpartiet och centern, innebär att privatpersoner som installerar solceller eller vindkraftverk ska få leverera el ut på nätet och ta betalt i form av reduktion av elräkningen med samma mängd el som man levererat.

Nu verkar det dock inte bli verklighet, inte just nu i alla fall. Regeringen har istället föreslagit en skattreduktion baserad på levererad mängd el. Skälet till att nettodebitering inte förs in rakt av är emellertid varken att det är orätt gentemot den påtvingade mottagaren av elen eller att det uppmuntrar ineffektiv resurshantering utan att systemet skulle riskera att bryta mot EU:s skatteregler. Eftersom andra länder redan har fört in sådana här system är det dock mycket möjligt att det kommer tillbaka på agendan, särskilt om det blir regeringsskifte.