lördag, december 03, 2005

Om misstroendevotum

I dagens Göteborgs-Posten kan man läsa om att de borgerliga partierna överväger att väcka misstroendevotum mot statsministern och därmed hela regerringen med anledning av kritiken från tsunamikommissionen. Men än är inget bestämt. Eventuellt väntar man tills väljarna får säga sitt vid valet istället. Mot denna hållning är statsvetaren Marie Demker kritisk.

- Jag ser det som ett oerhört bekymmer att de borgerliga inte väcker misstroendevotum om de uppfattar att regeringen inte skött sig, säger hon till TT

Men hur resonerar hon egentligen här? Att de borgerliga tycker att regeringen misssköter sig och vill avsätta den måste väl ses som allmänt känt, och det tycker de oberoende av hanteringen av tsunamin. Ska då de borgerliga väcka misstroende en gång i veckan? Och om de inte gör det, betyder det då att de är nöjda med regeringens arbete? Nej, det är meningslöst att misstroendeomrösta så länge det inte finns något skäl att tro att majoriteten i kammaren skiftat. Det kan bara hända genom riksdagsval eller att någon del av majoriteten tappat sitt förtroende för statsministern. Detta senare skulle förstås kunna inträffa, och då skulle det vara läge för misstroendevotum. Med tanke på att det är det som krävs är det väl dock rimligast att man vänder sig till ledamöter från majoriteten med frågan om misstroende. Det är därifrån initiativet måste komma. Därför tycker jag det är helt i sin ordning om de borgerliga avstår från en meningslös votering nu för att istället utkräva ansvaret i valet i september.