tisdag, mars 18, 2014

EU-fantasier

Marit Paulsen angriper Sverigedemokraterna i en debattartikel i Expressen. Den folkpartistiska EU-profilen tillbakavisar deras påstående att EU-medlemskapet är en förlustaffär med följande bredsida: ”Politiska beslut och visioner måste vila på fakta, inte på fantasier.”. Vad är det då för fakta hon för fram för sin sak? Jo, EU ger oss ökade skatteintäkter eftersom ”hälften av vår svenska ekonomi bygger på export, och cirka två tredjedelar av denna export går till EU:s inre marknad som i dag är Sveriges hemmamarknad.” 

Vad Paulsen då bortser från är att tillgången till den inre marknaden inte kommer med EU-medlemskapet utan genom EES-medlemskapet, som Sverigedemokraterna förespråkar

Norges årliga EES-avgift är ca 3 miljarder kronor. Enligt riksdagens EU-upplysning betalade Sverige 2013 37 miljarder till EU (och fick tillbaka 11). Om vi tar i och säger att ett svenskt EES-medlemskap skulle kosta 5 miljarder, är det ändå mer än 20 miljarder billigare än EU. 

Marit Paulsen fortsätter sin argumentation med att – mycket riktigt – påpeka att både företagen och staten vinner på arbetskraftsinvandring. Men inte heller det är kopplat till EU-medlemskapet. Det finns inget som skulle hindra ett Sverige utanför EU från att ha fri invandring från EU-länderna – eller från några andra länder heller för den delen. Nu är det förstås inget Sverigedemokraterna vill ha i alla fall, men det ändrar inte det faktum att detta inte är något vi behöver EU för. 

Det finns många goda skäl att inte rösta på Sverigedemokraterna, men deras ”fantasier” om kostnaderna för EU-medlemskapet hör inte till dem.