torsdag, oktober 12, 2006

Frågan som inte ställts

Har de tittat på Sveriges Television? Ja, det handlar förstås om Maria Borelius, Tobias Billström och Cecilia Stegö Chilò och närmare bestämt om de perioder då de inte betalat TV-avgift. Såväl Johan Norberg som Andreas Bergh ser underlåtenheten att betala som ett slags liberal civil olydnad (i alla fall för Stegö Chilò) och anger deras nuvarande position som orsak till att de inte vågar stå för den handlingen. För att ett sådant ideologiskt försvar av licensskolket ska kunna hålla är det dock ett krav att man följdriktigt avstår från att titta på Sveriges Televisions kanaler. Och det har jag inte hört någon av dem säga att de gjort, men jag tror heller inte jag hört frågan ställas (men det har den kanske?). Om någon av dem sa det, skulle jag dock bli full av respekt för honom eller henne; det vill jag framhålla.

I annat fall blir min respekt inte så stor. Varför det? Jo, lägg märke till att det finns en för sammanhanget betydelsefull skillnad mellan skatt och TV-licens. Medan skatt som betalas in aldrig går till någon specifik utgiftspost i statsbudgeten och heller inget offentligt åtagande finansieras av någon specifik skatt, används ju faktiskt TV-avgiften enbart till att finansiera SVT (nåja, SR och UR också), och SVT får inga andra offentliga medel. Bortsett från möjligheten att använda en TV-mottagare till annat än att titta på just Sveriges Televisions kanaler, fungerar det faktiskt som vilket abonnemang som helst som finns på marknaden: betala om du vill utnyttja tjänsten; annars slipp.

Om systemet med licensfinansiering fungerar som det är tänkt – vilket normalt är utgångspunkten för diskussioner om det – tillhör det de mest orättfärdiga ting vår stat skapat. Om man däremot betraktar det som ett val att betala avgiften även om man innehar en TV-mottagare – vilket ministrarna ifråga måste ha gjort om de resonerat som Norberg och Bergh tror – är det faktiskt inte så mycket att klaga över. Den som tittar men inte betalar har då inte mer att säga till sitt försvar än vilken snålskjutsåkande pitatkorttittare som helst. Och då är det inte principfast utan bara tarvligt.