fredag, december 28, 2007

Systemet

Varför har Systembolaget stängt på söndagar? Jag kan förstå argumenten för lördagsstängt – fylleriet, slagsmålen på helgen – men om man nu anser att argumenten för att ha öppet på lördagar ändå överväger, kan det väl inte finnas starkare skäl att ha stängt på söndagar?

Sedan kan det ju variera från ställe till ställe om det är lönsamt att ha söndagsöppet: troligen inte i Olskroken men utan tvivel i Nordstan. Och olika öppettider har ju butikerna redan, så det kan ju inte vara sett skäl att ha stängt överallt. Men det skulle ju kunna finnas någon annan anledning, Någon som vet?

Om julkritik

Den nyss avslutade julruschen utgjorde som vanligt en höjdpunkt inte bara för detaljhandelns kassaflöden utan också för strömmen av utfall mot konsumtionskulturen. Tydligen vill man i julhandeln se ett motbjudande exempel på den egocentriska och materialistiska livsstil som Västerlandets välstånd lett till. Rätt ofta mynnar dessa indignerade betraktelser ut i en uppmaning att skänka pengar till någon grupp av behövande istället för att köpa en massa onödiga julklappar.

Mot detta finns det skäl att göra ett par invändningar – och då menar jag utöver vad man i allmänhet kan bemöta konsumtionskritik med. För det första är julen mer än någon annan högtid ett tillfälle då folk visar ömhet för och omsorg om sina medmänniskor. Det manifesterar sig i en vilja att vara tillsammand med de nära och kära och försök att förgylla deras tillvaro med käröeksfulla gåvor. Ett julklappsköp kan ibland kännas lite krystat och fantasilöst, men i grund och botten är det ett bevis på omtanke och ett uttryck för det värde vi sätter på våra nära relationer – just de saker som kommersialismens motståndare brukar mena att samhället har för lite av. Är det verkligen denna konsumtion som en eventuellt välformulerad konsumtionskritik borde riktas mot?

För det andra är det knappast ett tecken på godhet eller generositet att använda just julklappspengarna till donationer. Pengarna man lägger på julklappar utgör för de flesta endast en bråkdel av all icke livsnödvändig konsumtion man ägnar sig åt under året. Är det inte väldigt bakvänt att avstå från just den konsumtionen, som ju faktiskt är tänkt att glädja någon annan, för att framhäva sin altruism? Vore det då inte rimligare att till exempel avstå från några öl eller en rockfestival?

Många försöker komma runt problemet genom att skänka i någon närståendes namn och göra beviset på detta till en julklapp, men det är feltänkt. Mottagaren av gåvobeviset får ju varken julklappen han eller hon annars skulle ha fått eller tillfredsställelsen av att ha gjort en god gärning, medan personen som gav bort beviset får det utan att behöva avstå från någon konsumtion för egen räkning.

Jag vill poängtera att jag tycker det är mycket bra att folk skänker pengar till diverse goda saker. Ja, skänk mer för tusan – men försök inte få oss att sluta köpa julklappar för den sakens skull!