måndag, september 29, 2008

Hets mot folk

I diskussioner om hets mot folkgrupp-lagen (eller egentligen brottsrubriceringen hets mot folkgrupp i brottsbalken) brukar jag argumentera för att den ska avskaffas men att det i samband med att det görs kan behövas kompletteringar i lagar som har med hot och liknande att göra. Ett typexempel på vad jag tycker ska vara förbjudet även efter HMF-lagens avskaffande är att ställa sig och skrika ”Sieg heil” framför en mörkhyad person på bussen. Jag tror nämligen – med betoning på tror för jag är inte så insatt – att det inte finns någon annan lämplig rubricering för det brottet utom just HMF-lagen. Det är i alla fall den lagen som brukar användas i de sammanhangen.

Att det även fortsättningsvis ska vara förbjudet tycker jag därför att sådana uttryck bara handlar om att få människor att känna sig hotade och förföljda. Det är något helt annat och betydligt värre än att bara uttrycka missaktning – som jag tycker att man ska få göra. Således krävs det, menar jag, någon form av hetslag men med ett delvis annat innehåll än den existerande.

Men det finns också ett annat skäl till att det behövs en sådan lag, vilket jag blev varse på vägen hem igår. Jag gick genom en ganska smal passage vid en byggarbetsplats. Där stod ett gäng ungdomar, kanske sex killar. När jag passerade skrek en av dem ”ut med alla svenskar ur det här landet” åt mig. När jag gått några steg därifrån kom det igen.

Jag bor i Frölunda, en förort till Göteborg med ganska stor andel personer med utländsk bakgrund. Det är inte Hammarkullen, men av de ungdomar jag ser på gatorna här, särskilt på kvällen, är det få som verkar ha svenska föräldrar. Om det finns ett utbrett hat mot infödda svenska i de miljöerna vet jag inte, men jag har utöver det jag fick höra igår sett ”död åt alla svennar” klottrat på en vägg här i området. Oavsett om det i själva verket kanske bara är representativt för ett fåtal individer, väcker det olust och får mig att känna mig utsatt och hotad här.

Av de skälen började jag fundera på om det borde vara tillåtet att ropa så som den där killen hade gjort mot mig (det har jag inte tänkt färdigt på). Sedan slog det mig att det kanske inte finns någon brottsrubricering som skulle passa, eftersom jag inte tillhör någon minoritet. Kanske har jag fel för mig här (har jag det?), men jag har många gånger i diskussioner om hets mot folkgrupp hört det påpekas att lagen inte är tänkt att skydda majoriteter, såsom svenskar, kristna och heterosexuella. Och det är förstås också så att minoriteter har ett annat behov av skydd än majoriteter. Ja, faktiskt tror jag att det som HMF-lagen är konstruerad för att förhindra knappast kan drabba en majoritet.

Icke desto mindre finns det miljöer och situationer där människor på grund av att de tillhör en majoritetsgrupp tvingas utstå den typ av uppsåtligt framkallade men vagt artikulerade hot jag beskrivit ovan. Och det ska man inte behöva acceptera i ett öppet samhälle. Därför behövs det en ny, mer allmän, hetslag, en som istället för att peka ut grupper man inte får tycka saker om särskiljer det som sägs för att uttrycka en uppfattning från det som bara har till syfte att ingjuta skräck och hota.