tisdag, mars 31, 2009

Miljömedvetna Göteborg

En och annan vettig debattör har påtalat det missriktade i att manifestera engagemanget för framtidens klimat med en timmes nedsläckning. Jag delar deras syn och vill bara tillägga en sak kring valet av just nedsläckning som symbolhandling: förbrukning av elektricitet är inte klimatpåverkande i sig; i vilken mån minskad elkonsumtion faktiskt bidrar till begränsad klimatpåverkan beror i hög grad på hur elen producerats.

Köper man ospecificerad, ”vanlig”, el på den nordiska marknaden, får man en mix som motsvarar koldioxidutsläpp på cirka 100 g per kWh el. Om man istället väljer miljövänlig el från t.ex. vind- och vattenkraft, stannar koldioxidutsläppen på några få gram per kWh (kommer främst från transporter till och från anläggningar med servicefordon o.dyl.). Detta är något konkret som människor kan göra som verkligen betyder något.

Jag tyckte att Göteborgs kommun, som i år för första gången deltog i Earth Hour (”Jesusstatyn i Rio de Janeiro, operahuset i Sydney - och Sjömanshustrun i Göteborg”), borde kunna lyfta fram den här möjligheten istället för att uppmana medborgarna att ”mysa – inte lysa” under en timme. För det måste väl vara så att kommunen, med sitt ihärdigt skyltade miljöarbete, köper miljövänlig el? Bäst att kolla, tänkte jag, och skickade en fråga till Lokalförsörjningsförvaltningen. Och idag fick jag svar: De köper ”helt vanlig el”, dvs. inte miljövänlig el utan sådan som motsvarar 100 g CO2 per kWh. Tja, vad ska man säga?