tisdag, augusti 31, 2010

Det onödiga könet?

Enligt en artikel i Aftonbladet måste gifta som byter kön skilja sig för att få könsbytet godkänt juridiskt. Det låter ju helknasigt. Nu när vi faktiskt har en könsneutral äktenskapslagstiftning, borde en sådan regel vara helt överflödig. Och en lagändring verkar mycket riktigt vara på gång. Men Göran Hägglund vill avvakta en utredning innan lagen ändras. Jag funderar just på vad det kan vara för utredning och hur resultatet skulle kunna få honom att ändra sig. För om det inte fanns en möjlighet att han skulle göra det, skulle det väl inte finnas något skäl att avvakta?

Nåväl, det kanske inte dröjer så länge, även om det verkar nödigt att invänta en utredning. Vad man dock borde utreda är alternativet att helt avskaffa det juridiska könet. Varför ska myndigheter föra register över människors kön? Det ställer till många problem, både för transpersoner och intersexuella, och jag har svårt att se vilka fördelar det skulle föra med sig.

Äktenskapsbalken är som sagt könsneutral, och efter att värnplikten avskaffats har vi vad jag vet inga lagar som behandlar oss olika beroende på vilket kön vi har (en seger i sig, förstås).

Så när behöver myndigheterna veta vårt kön? I tillämpningen av namnlagen föreslår kanske någon. Och det är ju sant, så som lagen (eller om det nu bara är rättspraxis; jag vet inte) är skriven, men vad är nyttan med att ha det så? Att ha ett namn som traditionellt inte passar med ens (sociala) kön har ju ett socialt pris, men det kan väl var och en själv få avgöra om man är beredd att betala det priset. Och vad gäller barn kan det inte vara ett stort problem att föräldrar avsiktligt ger sina barn svårigheter genom att de dem ett namn som inte anses höra till deras kön.

Nu tror jag i och för sig det finns internationella överenskommelser om att könet ska framgå i passet. Men det behöver väl inte bli svårare än att individen själv får uppge ett kön varje gång hon söker pass. Kan någon se varför detta inte skulle kunna genomföras? Och om det går, är det väl läge att göra det nu?